انواع سایز بندی تیرآهن و کاربرد آنها
تیرآهن ها مانند سایر مقاطع فولادی، انواع و استانداردهای مختلفی دارند. لازم است بدانید سایز انواع تیرآهن متفاوت است و با استفاده از جدول سایز تیرآهن، میتوان به اطلاعات مهمی مانند قیمت تیرآهن دست یافت. هر کدام از انواع سایز تیرآهن در قسمت مختلفی از سازه استفاده میشود. علاوه بر سایز آن ضخامت، استاندارد، نوع فولاد تشکیلدهنده و کارخانه تولیدکننده در انتخاب این محصول تاثیرگذار است. در این مقاله در خصوص انواع سایز بندی تیرآهن و کاربرد هایی که هر کدام از آنها دارند مطالبی را به شما ارائه میدهد، پس در ادامه با آهن ۱۱۸ همراه باشید.
سایز بندی تیرآهن
تیرآهنها بر اساس اندازه و سایز های ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸ و یا ۲۰ بسته به نوع پروژه و کاربری تولید، استفاده میشوند. تیرآهن ها در سایز های مختلف و اغلب در قسمتهای مختلف اسکلتبندی ساختمان، ساخت پل و سازههای صنعتی و فلزی است به منظور انتقال نیروهای خمشی و برشی استفاده میشود.
هدف اصلی استفاده از تیرآهن جلوگیری از فروپاشی سازه است. مهمترین کاربردهای تیرآهن از جمله استفاده بهعنوان ستون، خرپا و نعل ساختمان، استفاده بهعنوان تیر در پوشش سقف و ایجاد پلهای لانه زنبوری است که با توجه به پروژه مشخص میشود که چه سایز و اندازهای از تیرآهن استفاده شود.
منظور از سایز تیرآهن طول بال تیرآهن است که میتواند بر حسب سانتیمتر یا میلیمتر بیان شود. هر سایز تیرآهن میتواند تحت استانداردهای مختلف IPE، INP و IPB تولید و عرضه شود.
ستانداردهای تولید تیرآهن
- IPE این تیرآهن بر طبق استاندارد اروپا تولید میشود و ضخامت بالههای آن نیز ثابت است.
- INP شکل و ضخامت بال آنها با فاصله گرفتن از جان تیرآهن کاهش مییابد. این نوع استاندارد متعلق به کارخانههای چین میباشد.
- IPB در این نوع تیرآهن، طول بالهای آن افزایش یافته و اندازه بزرگتری دارد که به آنها تیرهای هاش میگویند.
هر سایز تیرآهن چه کاربرد هایی دارد؟
· کاربرد تیرآهن سایز ۱۲
تیرآهنهای تولید شده با سایز ۱۲ معمولا در قسمت ستون، سقف و تیر کاربرد دارند. البته بررسی اینکه در کدام قسمت ساختمان مورد استفاده قرار بگیرد، به محاسبات و اندازهگیریهای طراحی پروژه بستگی دارد. به عنوان مثال، در سازههای بزرگ نمیشود به عنوان ستون قرار بگیرد و میتوان به عنوان تیر در بخشهای دیگر سازه از آن استفاده کرد. این تیرآهنها دارای رنج وزنی ۱۰٫۴ تا ۲۶٫۸ کیلوگرم به ازای هر متر و استاندارد مورد استفاده تولید میشوند.
· کاربرد تیرآهن سایز ۱۴
در بین انواع سایز تیرآهن ، تیرآهن ۱۴ یکی از تیرآهنهای پرکاربرد در ساختمانسازی، است. به طور کلی تیرآهن سایز ۱۴ در ساخت ستون، خرپا، نعل و تیر در پوشش سقف کاربرد دارد. تیرآهن لانه زنبوری آن نیز در ساخت پل به کار میرود. این سایز از تیرآهن بسته به استاندارد مورد استفاده، وزن هر متر از آن بین ۱۲٫۹ تا ۳۳٫۷ کیلوگرم است. تیرآهن ۱۴ تقریبا توسط تمامی کارخانههای داخل کشور، تولید میشود.
· کاربرد تیرآهن سایز ۱۶
در بین سایز بندی های مختلف تیرآهن ، این نوع نسبت به دو تیرآهن قبل وزن بیشتری دارد. در نتیجه از مقاومت بیشتر و قیمت بالاتری برخوردار است. وزن هر متر از تیرآهن سایز ۱۶ بین ۱۵٫۸ تا ۴۱٫۶ کیلوگرم بر اساس استانداردهای مختلف، متغیر است. تیرآهن ۱۶ در ساخت خرپا، نعل، تیر در پوشش سقف و پل لانهزنبوری، به کار میرود.
· کاربرد تیرآهن سایز ۱۸
این تیرآهن در مقایسه با انواع سایز تیرآهن های پرکاربرد، دارای مقاومت بیشتری است و از استحکام بالاتری برخوردار است. تیرآهن سایز ۱۸ نیز کاربردی مشابه انواع ۱۴ و ۱۶ دارد. این تیرآهن بر اساس سه استاندارد IPE، INP و IPB ساخته میشود. و وزن هر متر این تیرآهن بین ۱۸٫۸ تا ۴۹٫۱ کیلوگرم متغیر است. به دلیل وزن بالای این سایز از تیرآهن در ساخت سازههای سنگین از آن استفاده خواهد شد.
· کاربرد تیرآهن سایز ۲۰
تیرآهن سایز ۲۰ یکی از متداولترین انواع این محصول است. این نوع تیرآهن را تمامی کارخانهها میتوانند در اندازه و سایزهای متفاوت آن را تولید و روانه بازار کنند. وزن هر متر از این سایز تیرآهن معمولا بین ۲۲٫۴ تا ۶۰ کیلوگرم متغیر است. تیرآهن ۲۰ به علت وزن و مقاومت بیشتر در سازههای بزرگ و یا طبقات زیرین سازه به کار میرود